۱۱ مهر ۱۳۸۴، ۸:۴۹

مشاور رييس جمهور در امور ايثارگران در گفتگو با "مهر" :

ضعف بزرگ طرح جامع خدمات رساني به ايثارگران ، حذف رزمندگان خاص است

ضعف بزرگ طرح جامع خدمات رساني به ايثارگران ، حذف رزمندگان خاص است

ما تلاش زيادي كرديم ،حتي با وزراي زيادي رايزني كرديم. آنها هم از تصويب شدن و افزودن رزمندگان به تعريف ايثارگران در طرح جامع خبر دادند، اما خروجي چيز ديگري بود.

خبرگزاري "مهر" - گروه دفاع مقدس  : سال گذشته در چنين ايامي ، اطلاع رساني  وسيعي از سوي رسانه‌ها به ويژه سيماي جمهوري اسلامي ايران در مورد يك طرح انجام شد . طرحي به ابتكار دفتر مشاور رئيس جمهور در امور ايثارگران مبني بر تحت پوشش قرار گرفتن رزمندگان با شرايط خاص . در تبليغات تلوزيوني از رزمندگاني كه حائز شرايط مذكور بودند ، درخواست شد ، براي تكميل بانك اطلاعاتي به استانداري‌ها و بسيج مراجعه كنند . بنا بود اين رزمندگان پس از شناسايي و با برنامه ريزي تحت پوشش قرار گيرند  اما تا كنون هنوز اين طرح به اجرا درنيامده است .

در همين زمينه دكتر مجتبي رحماندوست ، مشاور رئيس جمهور در امور ايثارگران درگفتگوي اختصاصي با گروه دفاع مقدس خبرگزاري "مهر" ضمن بيان موانع انجام اين طرح به ابهامات موجود پاسخ داد.

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا اين طرح نيز به سرنوشت بسياري طرح‌هاي ديگر كه فقط در حد تبليغات باقي مي‌مانند ، دچار شد يا از آن نتيجه اي حاصل رزمندگان شده است؟ اظهار داشت : اميدواريم حاصل بشود. آنهايي كه مجموعه ما را مي شناسند، مي دانند عليرغم مخالفتها و منفي بافي هايي كه پيرامونمان بود وارد اين گود شديم و تا آن را به نتيجه نرسانيم و يا از سمتي كه داريم معزول نشويم دست بردار نيستيم.

دكتر رحماندوست در خصوص علت اين مخالفت ها به خبرنگار "مهر" گفت : عده اي معتقدند اگر حركتي براي ساماندهي رزمندگان جهت پوشش خدماتي راه بيفتد جامعه اي چند ميليوني به جانبازان و آزادگان و خانواده شهدا اضافه مي شود ، در آن صورت امكان خدمات رساني با حجم زياد وجود نخواهد داشت.

وي با اشاره به آمار رزمندگان خاص افزود : پيش بيني ما و بسيج از اول 28 هزار نفر بود.  پس از جمع آوري فرم ها در سراسر كشور نهايتا حدود 40 هزار شد كه فكر مي كنم  در پالايشي كه بايد انجام شود و رزمندگان شاغل را حذف كرد به همان 30 هزار نفر برسد.

مشاور رييس جمهور در امور ايثارگران با اظهار تأسف از عدم اجراي توافقات صورت گرفته با رييس بنياد شهيد و امور ايثارگران و معاونان سازمان مديريت ،با وجود تأكيد آقاي خاتمي بر اجراي توافقات، خاطر نشان كرد : دل ما هم از همين خون است. زجرها كشيديم تا رضايت افراد را جلب كنيم. توافق هم مي كنيم . رييس جمهور هم دستور مي دهد ولي مي رود و در كانال سازمان مديريت گير مي كند و مي گويند كه بودجه نداريم ، دستور رييس جمهور بايد منابع را هم مشخص مي كرد.

وي با تأييد اين مطلب كه رزمندگان به عنوان ايثارگر در قانون شناخته شده اند، تصريح كرد : مثلا در سهميه ورود به دانشگاهها و تعدادي ديگر نام رزمندگان آمده، اما مهمتر از چنين قوانيني  برنامه هاي پنج ساله است كه در برنامه سوم توسعه در تعريف ايثارگران "رزمنده" حذف شد و در برنامه چهارم هم همين طور، لذا در تمام برنامه هايي كه در پرتو برنامه پنج ساله اجرا مي شود به رزمندگان توجه نمي كند.

وي با بيان اينكه رزمندگان متولي ندارند به نقش بسيج در اين زمينه اشاره كرد و گفت : بسيج نيروي اعزام كننده به جبهه بوده و انصافا با اين كه وظيفه خدمت رساني نداشته ولي در حد مقدور كارهايي هم در اين زمينه  انجام داده است. در جمع آوري آمار رزمندگان خاص هم نهايت همكاري را داشته است و اعلام آمادگي هم كرده تا اگر بودجه لازم را بصورت مجزا به بسيج بدهند و وظايف بسيج را هم در قبال خدمت رساني به رزمندگان تصويب كنند  انجام وظيفه كند.

مشاور رئيس جمهور ويژگي هاي رزمندگان خاص را برشمرد وگفت : به افرادي رزمنده خاص اطلاق مي شود كه اولا : حداقل يكسال داوطلبانه در جبهه حضور داشته اند. ثانيا : شاغل و بازنشسته و مستمري بگير دولت نيستند ، ثالثا: از خدمات بنياد شهيد و امور ايثارگران به عنوان آزاده، شاهد و جانباز استفاده نمي كنند و رابعا: در وضعيت معيشتي بدي هستند.

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا كساني كه داراي هيچ يك از اين شرايط  نباشند ، ايثارگر نيستند ، اظهار داشت :  از نظر من هر رزمنده اي كه حتي 24 ساعت در جبهه بوده ايثارگر است ، اما تا بياييم اين مسئله را جا بياندازيم كار از كار گذشته. حالا نقدا اين گروهي را كه واقعا در وضعيت معيشتي بدي هستند بايد كمك كنيم.

دكتر رحماندوست با ذكر اين مطلب كه در فكر تشكيلات خاصي براي رزمندگان هستيم، افزود: در طول دوره هشتم، جناب آقاي خاتمي اين موضوع را به بنياد شهيد و امور ايثارگران ارجاع داد. البته اين كار شدني است و در الجزاير هم خودمان ديديم كه وزارت مجاهدان به رزمندگان هم در كنار ساير اقشار ايثارگر رسيدگي مي كرد. اما به خاطر عدم آمادگي بنياد و استقبال بسيج، سازمان رزمندگان مي تواند ذيل نيروي مقاومت بسيج تشكيل شود و فعاليت كند و به همه رزمندگان خدمات فرهنگي بدهد و به رزمندگان خاص علاوه بر آن خدمات معيشتي هم بدهد.

وي با ابراز تأسف از اينكه رزمندگان در طرح جامع خدمات رساني به ايثارگران مورد توجه قرار نگرفته اند، اظهار كرد: اين از ضعف هاي بزرگ طرح جامع است. ما تلاش زيادي كرديم حتي با وزراي زيادي رايزني كرديم. آنها هم از تصويب شدن و  افزودن رزمندگان به تعريف ايثارگران در طرح جامع خبر دادند. اما خروجي چيز ديگري بود.

دكتر مجتبي رحماندوست در پاسخ به اين سوال كه آيا وظايف مشاور رئيس جمهور در امور ايثارگران با وظايف رييس بنياد شهيد و امور ايثارگران تداخلي ندارند؟ تأكيد كرد: خير. چون رييس بنياد شهيد و امور ايثارگران كاملا اجرايي است و وجود مشاور يا مشاوراني در زمينه ايثارگران كه اجرايي نيستند و از زاويه اي ديگر و با طمآنينه و فارغ از امور اجرايي به اوضاع ايثارگران مي پردازند و نظرهاي مشورتي به رييس جمهور و حتي رييس بنياد شهيد و امور ايثارگران مي دهند هيچ مغايرتي با كار بنياد شهيد و امور ايثارگران ندارد. مضافا اينكه همين الان اگر اين دفتر موضوع رزمندگان را دنبال نكند، بنياد به خاطر وظيفه نداشتن در ارايه خدمت به رزمندگان، هيچ اقدامي نخواهد كرد و در واقع ما از منظر نظارت و احساس خلاء دستگاههاي مرتبط را با موضوعاتي اين چنين درگير مي كنيم.

کد خبر 236419

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha